Rakytník je rostlina plná vitamínů a minerálu. Navíc vyniká svojí chutí. Jeho bobule mají sladkokyselou chuť, která je pro ně velmi typická. Plody jdou konzumovat samotné, jak v syrovém, tak například sušeném stavu. Vynikající jsou například pro přidání do jogurtu, tvarohu, ovesné kaše, nebo jako chutná a zdravá svačinka v kombinaci s různými druhy ořechů.
Co všechno ale můžeme z takového rakytníku vyrobit nebo uvařit?
Čaj z rakytníku
Čaj z rakytníku má lehce nakyslou chuť a může být velmi osvěžující. Takový šálek čaje také představuje velkou porci vitamínů. Budete k němu potřebovat sušený rakytník, asi dvě polévkové lžíce. Ten zalijete půl litrem vroucí vody a necháte pět minut odstát. Poté nápoj přecedíte a případně přimícháte med nebo cukr.
Koktejl z rakytníku a manga
Budete potřebovat čtvrtku zralého manga, jeden banán a 20 kapek rakytníkového oleje. K tomu si připravte mléko, nebo rostlinné mléko, třeba mandlové nebo ovesné. Všechny ingredience dejte do smoothie makeru a vyrobte z nich lahodný mléčný koktejl.
Rakytníkový džem
Rakytníkový džem je velmi oblíbený kvůli své nakyslé a zároveň sladké chuti. Budete potřebovat jedno kilo rakytníku a kilo cukru. Plody z rakytníku umyjeme a rozvaříme v hrnci. Poté plody propasírujeme a v hrnci přivedeme k varu. Přidáme cukr a vaříme dalších pět minut. Poté džemem naplníme skleničky a uchováváme je obrácené dnem vzhůru.
Rakytníkový olej
Rakytníkový olej je velkým zdroje vitamínů a minerálů, proto nám prospěje, budeme-li ho konzumovat pravidelně. Na výrobu budete potřebovat sušený rakytník a extra panenský olivový olej. Plody rakytníku rozmělníme a dáme do nádoby, která jde uzavřít. Plody zalijeme olivovým olejem a necháme tři týdny odstát na teplém místě. Po třech týdnech olej přecedíme přes kus bílého plátna. Poté olej uchováváme v tmavé nádobě.